top of page

Når hun ligger kan hun fokusere på sin og hestens pust, lukke øynene og bare kjenne etter...FOTO: Hesteassistert terapi med Frøken Fryd hos Camilla Carcary


Hesteasistert terapi er en erfaringsbasert metode/tilnærming der du i møte med hesten og dens egenskaper kan få økt forståelse av deg selv og din relasjon til andre. Hesten har egenskaper som gjør den egnet til å hjelpe og regulere oss mennesker. Den er intuitiv, våken, nysgjerrig, sensitiv og følsom.


“Stenger” av kroppen

Mange traume-pasienter har problemer med nettopp å kjenne kroppen sin. Det å ha nærkontakt med store dyr som hester hjelper pasientene til å registrere hele kroppen og gradvis tørre å forholde seg til den. En øvelse som ofte brukes er "ligge på hesten". Å hvile oppå en hest og lære seg å stole på det store dyret er en øvelse som senker pulsen og hestens ro overføres til pasienten.Hvordan utføre øvelsen "Ligge på hesten"


Denne øvelsen gjøres helst med en hest deltakeren har opparbeidet en relasjon med gjennom tidligere intervensjoner.


Hesten holdes a en medhjelper eller tilbyderen. Deltakeren sitter en liten stund barback på hesten den rette vegen mens hun gjør seg klar til å snu seg rundt, evnt med en person som trygger i det hun snur. Når hun sitter baklengs klapper deltakeren hesten litt på krysset for å forberede seg og hesten på at nå legger jeg meg ned. Når hun ligger kan hun fokusere på sin og hestens pust, lukke øynene og bare kjenne etter hvordan det føles å ligge slik. Tid kan variere fra noen få minutter til…20?


Hensikten med øvelsen kan være å tørre det, kjenne forskjell på å ligge forover mot halsen, versus bak på krysset, som mindfullness øvelse ved å fokusere på nærvær og pust, og/eller som en opplevelse av å bli båret. Denne øvelsen « snakker» til den eldre delen av hjernen og kan gi regulering, ro, og kroppslige minner, både gode og dårlige. Obs på at man kan bli veldig sårbar i denne øvelsen, så la rytteren snu og eventuelt ri en runde hvor hun selv tar styring og vender tilbake til et voksent jeg.


コメント


bottom of page