top of page

Ayesha og Panda gir ikke opp!

Når dyret ditt ikke består egnethetsvurdering: "hva nå"?


Alt Ayesha (40) hadde gjort i løpet av de siste månedene hadde ledet opp til dette: Hennes elskede Panda, en labrador på i underkant av to år, skulle ta egnethetsvurdering med tanke på å jobbe innen dyreassisterte intervensjoner.


Ofret alt

Ayesha Jeanette Javed Løvlimo hadde plukket ut sin egen hundevalp, gått på alt av kurs, miljøtrent masse, opprettet enkeltmannsforetaket Terapipotene og sagt opp jobben. Alt lå til rette for å ta skrittet videre med Panda, med unntak av at han var noe ung. Og Panda besto dessverre ikke testen. Han var for umoden og usikker.

"Det var selvsagt tungt, og jeg tenkte med en gang på hva jeg hadde gjort feil. Jeg vet at det er dumt å tenke sånn, men jeg gjorde det. Vi hadde jo øyensynlig gjort alt etter boka: Gått på kurs hos “De glade hundepoter” i Spydeberg, både LP og valpekurs. Jeg gikk introduksjonskurset og besøkshundkurset hos Dyrebar Omsorg, og var også på samling/ treningshelg. Jeg synes Panda jobbet bra, og vi samarbeider godt! Han er nok litt bortskjemt, og jeg er fryktelig glad i ham," sier Ayesha og blir varm i blikket når hun snakker om den “lille” sjoko-sjarmbollen sin.


Solid bakgrunn

Ayesha jobbet tidligere på Fossum-kollektivet der hun hadde tilgang til å ha med seg Bagheera, en labrador som hun mer eller mindre overtok for noen, og som ble med på jobb som miljøskaper. Ganske raskt ønsket hun seg sin egen hund, og hun fant fram til en oppdretter som virkelig støttet henne i ønsket om å ha en terapihund: en oppdretter av den sorten som alltid bare er noen tastetrykk unna med gode råd og vennlig veiledning. Slik kom Panda til Ayesha.Hun fikk ha ham med på jobben, men etter en episode hvor de måtte slippe alt de hadde i hendene og få “alle mann på dekk”, så skjønte hun hvor sårbart det var å ha med en valp som måtte ha tilsyn jevnlig på en såpass krevende arbeidsplass.


Ayesha jobbet også på Bunes i Rømskog, en arbeidsplass som virkelig la til rette for at hun kunne ha med Panda, men selv det ble vanskelig. Barneverntjenesten var også en fleksibel og fin arbeidsplass, forteller den engasjerte DAI-entusiasten.


Terapipotene

Enkeltmannsforetaket Terapipotene etablerte Ayesha i mai. På hjemmesiden sin har hun beskrevet Panda som “under opplæring” og ellers fortalt sannferdig om alt hun har gjort sammen med Panda -også at han ikke besto.

Når jeg spør om de vanskelige følelsene som nødvendigvis kommer etter et slikt “tilbakeslag”, forteller Ayesha ærlig at det var greit sånn med en gang, men så kom tankene: Hva hadde skjedd hvis hun ikke hadde gjort slik og i stedet gjort sånn? Men inni seg vet hun jo at Panda hadde fått mye opplæring og miljøtrening, at hunder bærer mye med seg genetisk, og noe er hormonelt. De fleste som har hatt unghund vet hva “spøkelsesalder” er for noe, og at det gjerne retter seg. Og noen hunder er verdens søteste og snilleste, men mangler litt trygghet.


"Egentlig var tanken å vente med egnethetstesten til over jul, men så dukket det opp et jobbtilbud innen DAI," forklarer Ayesha om grunnen til at Panda ble testet rett før han fylte to år. Når det gjelder Dyrebar Omsorg, så er Ayesha full av lovord, til tross for at hennes øyensten ikke passerte testen denne gang.Godt ivaretatt hos Dyrebar Omsorg

"Jeg følte meg svært godt ivaretatt hele veien, og fikk kjempegod oppfølging. Det faglige nivået på kursene og ikke minst omtanken og støtten jeg fikk etter testen var veldig bra. Jeg har et ønske om å være lojal mot det jeg har lært om atferd og velferd i forhold til egnethet. Jeg ønsker jo respekt for faget, og derfor blir jeg litt i stuss når jeg hører om hunder som ikke har bestått, men som blir brukt i DAI likevel. Håpet var jo der for Panda, og jeg hadde ofret så mye og jobbet så hardt. Men vet du, dette er ikke slutten. Jeg får jobbe med Humla til Line Sandstedt i stedet, og hun er en fantastisk hund. Etter at jeg har prøvd det en stund, så kjenner jeg bare at ja, det er dette jeg vil drive med! Det går fint å teste Panda senere når han er blitt mer moden, men det går helt greit om han “bare” blir min personlige kosehund. På sikt ser jeg etter en voksen hund jeg kan teste før overtagelse. Omplassering kommer i hvert fall ikke på tale," sier Ayesha med varme i stemmen.


Skrevet av:

Johanna Podhorny

Journalist
Comentários


bottom of page