Trude Elisabeth Bakken fra Hardanger bruker hestene sine aktivt i sosialt arbeid. Hennes deltakere er gjerne mottakere av barneverntjenester eller personer med psykisk utviklingshemming. Trude ser ofte at magien skjer når hun trekker seg litt tilbake og deltakeren får egentid med den store, trygge hesten.
Hestetilbud, ikke ridetilbud
Trude Elisabeth presiserer både for meg og de som mottar tjenesten hennes at dette er et hestetilbud, ikke ridning først og fremst. Jo visst kan ridning inngå. Men det viktigste skjer ofte på stallgangen mellom hest og menneske, når hesten stelles og matmor tar et skritt tilbake. Hesten lytter, hesten sladrer ikke. Den bare er.
- Økten deles opp i stell av hest, ridning/ aktivitet med hest, samt stallarbeid, forteller Trude.
Den fasen når hesten hentes inn og stelles og jobbes med er veldig viktig. Det første som skjer er at hesten får en gulrot! Så skal de to bli kjent, hesten og deltakeren. Det er viktig å huske på at dette med å bli kjent går begge veier- det er like viktig for hesten!
Det vanligste er at hesten blir striglet og stelt mest mulig av deltakeren, med litt veiledning hvis det behøves.
Empati
Trude minner om at også hestene, som oss mennesker, har ulike behov.
- Progresjonen skjer fortere når hesten stoler på mennesket og vise versa.
Etter stell og stull følger aktivitet med hesten, dette kan være å ri på tur eller bane, med eller uten sal- eller kjøre med hesten. Det brukes mye voltigegjord, som er et nyttig verktøy for å oppnå nærhet til hesten, balanse og mestring.
Så er det stallarbeid. En viktig arena for å gjøre seg nyttig.
I stell med hesten skjer mye fin tilknytning, i aktiviteten er det mye mestringsfølelse av typen “Se hva jeg klarer” og med stallarbeidet følger ro, rutine, det å bli litt svett i luggen, gjøre noe konkret og praktisk.
Stallarbeidet innebærer mye empati- det gjelder å gjøre noe godt for hesten.
Det er vasking og rydding av utstyr, det er møkking og ny flis i boksen, det er veiing av høy og klargjøring av kraftfor.
Sosial gevinst
- I stallarbeidet og ellers i samhandlingen skjer mye positivt som gir sosial gevinst. Det å stole på en voksen, den gode samtalen, en voksen som har tid. Det betyr så mye, mener Trude Elisabeth.
Hun deler opp fordelene som tilbudet hennes gir i sosial, fysisk og psykisk gevinst.
Det sosiale oppstår i relasjonen mellom deltaker og hesten, mellom henne og deltaker.
Den psykiske gevinsten er mestring, forutsigbarhet og trygghet.
Den fysiske gevinsten er utvikling av kjernemuskulatur, bedre balanse, samt bare det å være i arbeid og fysisk aktivitet ute og i stallen.
- For mange betyr det mye å ha en forutsigbarhet i hestens rutiner, å gjøre mye av det samme hver gang, selvfølgelig med tilpasninger og variasjoner der det er naturlig.
Trude Elisabeth forteller at hun kan ha økter som varierer i tid i forhold til deltakerens alder og funksjonsnivå.
-For en som er veldig ung eller som har en fysisk utviklingshemming kan kanskje en time være nok, men ellers anbefaler jeg gjerne økter på opptil to timer. Tiden flyr i stallen!
Den gode samtalen
Jeg lurer på om hesteterapeuten har noen “stalltips” om hva som kan være en god aktivitet med hest utenom det å ri.
Da kommer det kjapt:
- Å kjøre med hesten! da har jeg veldig ofte fått frem den gode samtalen. Det er en litt annen måte å ha aktivitet med hesten på enn hva mange er vant til. Det kan være fartsfylt eller fredelig. Vi kan sitte sammen og prate om alt mulig. Jeg liker kjøring som aktivitet veldig godt.
Trude Elisabeth liker godt å kjøre med hest privat også, skal vi få føre, for Trude rir og kjører for de beste for stadig å utdanne seg og lære mer. Hun elsker å konkurrere og liker å ha et mål og en mening med hesteholdet for sin egen del også. Sønnen hennes Viljar Bakken Rutle deltar også i samarbeid med henne, må vite, og har like mye interesse i hest som sin mor.
- Jeg instruerer i ridning og kjøring. Det er fint å utvikle seg som rytter og kusk og lære bort også.
Trude konkurrerer i presisjonskjøring og maraton med hest, samt dressur.
Hestene hennes, ja de må vi høre om!
De gode hjelperne
Hun har en 21 år gammel Dølehest ved navn Nehus Traust, som har vært i hennes eie siden han var fem måneder. Traust har vært aktiv siden han var fire år.
Så har de en blanding av svensk halvblods og sportsponni ved navn Bekkevars Eternal Power, 12 år. Han er høyere utdannet enn Traust, men dølen har også gått dressur må vite, Lett B.
En staselig 3 års Fredriksborger ved navn Xanto Fuglebjerg har de også. Fredriksborger nummer to kommer snart til gårds!
Planen er fem bokser, så nå bygges det. Hestene har ellers et svært stort område å bevege seg på, det er viktig sier Trude- at hestene får gå i flokk og har god plass til å utøve naturlig atferd.
- Ja, så må vi ikke glemme Vargfjells Rancho, gråschäferen vår, han er en stor del av pakka, sier Trude.
For fremtiden ønsker Trude å samarbeide mer med psykisk helsevern. Hun har også åpnet for at private kan ha hestetilbud hos henne.
Har du spørsmål om Trudes tilbud, ta gjerne kontakt!
Skrevet av:
Johanna Podhorny Journalist
Kommentare