top of page

Hildes helsefremmende hester

Hilde Hauge Langeland brenner virkelig for sitt felt: å få flere til å se nytten av hesten som firbent helsearbeider! Hilde har ikke bare et stort hjerte for hest og helse, hun har også doktorgrad i Folkehelsevitenskap fra NMBU.


Mye arbeid fra bakken

I doktorgradsoppgaven sin skrev Hilde om ungdom og hest. De fleste kan vel huske enten å ha vært hesteinteressert selv eller å ha kjent noen som har hatt enorm glede av samvær med hest. Ungdomstiden kan være vanskelig for mange, men hesten er en stødig venn.


- Jeg er opptatt av å formidle potensialet til hesten og stallen som mestringsarena. Spesielt ønsker jeg å få frem bredden i å jobbe med hest. Det er så mye mer enn å ri. Fokuset er ofte på arbeid fra bakken, forteller Hilde.


- Når jeg underviser og foreleser har jeg fokus på å få frem det som ligger i samspillet mellom hest og menneske. Det å mestre oppgaver i et miljø der det er rom for å prøve og feile. Det går mye på å lære relasjonsbygging, sier hun.

Ofte må det jobbes med kommunikasjon. Det å lære å uttrykke følelser, si hva man mener, og gjenkjenne det samme hos andre. Der er hesten veldig flink til å speile og vise vei.


Dyrevelferd og trivsel

Hilde er opptatt av dyrevelferd og har fokus på dette i intervensjonen og med sine egne hester.


- Hesten skal trives i intervensjonen og i samspillet med mennesker. De må få være hest og du må kunne lese hesten godt for å motivere til en positiv interaksjon!

Hilde holder kurs for den som er interessert i å jobbe på feltet dyreassisterte intervensjoner med hest.


- Det er et samarbeid mellom NMBU og Hest og Helse som er et etterutdanningskurs. Det er fokus på å forstå teorien i praksis, og det skal leveres en teoretisk og en praktisk oppgave. Kurset er lagt opp med to samlinger med tid til mye eget i mellom. Det er en fin kobling mellom det praktiske og det teoretiske. Kurset startet med en digital samling i mai og fortsetter til høsten på Billitt gård hos Jeanett Lysell, forteller Hilde.

Elevene skal lage en video hjemme av en intervensjon med hest, og må ha tatt introduksjonskurs i Dyreassisterte Intervensjoner. Det vil bli satt opp flere kurs.


Fine folk på kurs!

Hilde forteller at det er et hav av litteratur, det spilles inn forelesninger i forkant som skal brukes og det er i det hele tatt ganske mye å forberede. Men det er det verdt, synes hun.

- Det er en utrolig kul gjeng vi har denne gangen! Og det har det vært hver gang!



- Det viktigste vi formidler er helheten, vi går inn på hestens atferd og læringsteori. Jeg ønsker å få frem folks bevissthet om hesten som individ og samspillet i hesteassisterte intervensjoner, avslutter Hilde.

Det er SEVU (Senter for etter- og videreutdanning) og institutt for folkehelsevitenskap ved NMBU som har disse kursene i samarbeid med Hest og Helse.

Hilde har troen på hest som lagspiller når det gjelder bedring av folkehelse!

Skrevet av:


Johanna Podhorny Journalist







bottom of page