top of page

Linda og hunden Saga vil hjelpe barn og unge med utfordringer.

Linda Lønne Engen er pedagog og er lærer i grunnskolen og sammen med hunden Saga vil hun hjelpe barn og unge med utfordringer. Hun er opptatt av barn og unges trygghet og livsmestring. Linda ønsker å styrke selvfølelse og mestringsfølelse. Hun ble sertifisert i 2022 med rottweileren Saga.


- Jeg ble tipset om Dyrebar Omsorg av Mona Herjuaune. Hun har skolehund selv og har holdt på med det i mange år, forteller Linda Lønne Engen.

Så kontaktet hun Dyrebar Omsorg selv og fikk god informasjon. Gode råd fulgte med!


Saga og Linda er et team

Linda har noen klare mål for hva hun og Saga skal gjøre sammen og hvordan de kan hjelpe.

- Jeg vil at hunden min Saga skal jobbe med og hjelpe barn og unge med utfordringer. Hun skal etter hvert bli sertifisert skolehund, og vårt mål er at vi skal jobbe sammen som team på skole. Vi har også en mulighet til høsten å jobbe som besøksteam i fengsel, forklarer matmor og eier.

Som et godt team skal, så kjenner de to hverandre godt og Linda passer godt på Saga.

- Jeg setter hennes velferd foran alt, jeg kjenner henne godt og leser henne tålelig bra. Hun er flink til å selv vise hvordan hun har det, og jeg veileder brukere på forhånd og underveis. Jeg er veldig opptatt av at hundene skal være sertifisert og at brukere får god veiledning, sier Lønne.


Sagas superkraft

Linda Lønne Engen og Saga skolehund

- Saga er glad! Hun elsker mennesker og er veldig flink til å lese dem. Hun er en driftig hund som regulerer seg etter hvem hun er sammen med og tilpasser seg hva de trenger. Hennes superkraft er livsglede og kjærlighet, kan Linda fortelle.

Det skinner gjennom hver setning fra Linda at hun er uendelig stolt av sin Saga. Det skjønner vi godt! En stor og trygg hund som kan gi unge mennesker livsmot og livsglede, det er bare nydelig.Linda kan fortelle at Saga har noen helt spesielle måter å hjelpe på. De som har en slik superhund i livet sitt selv, de vet. Hvordan hunden kan, med et tillitsfullt blikk og en vennlig snute på kneet, løse opp knuten i brystet og bryte ned indre forsvarsverk.

- Jeg har flere opplevelser med Saga som har preget min vei med henne. Hun klarer å skape relasjoner der jeg ikke når fram. Hun fikk en elev med selektiv mutisme til å prate og derved ble det oppdaget at barnet var traumatisert og ikke autist. Eleven kunne da rehabiliteres til en stor grad, sier Linda.

Det skal ikke mye fantasi til for å forstå hvor livsendrende og forløsende en slik oppdagelse må være. Selvsagt er det krevende å nøste opp i traumer, det finnes ingen kjapp løsning. Men det finnes håp.


Sammen gjør vi en forskjell

Linda og Saga skolehund

Saga betyr fortelling. Hunden kan gi barn og unge troen på en lykkelig slutt.

En trent og sertifisert hund som Saga, med de sosiale egenskapene hun har, kan gjøre så utrolig mye godt for et ungt menneske. Et ungt menneske som kanskje tviler på seg selv. Hunden sladrer ikke, den bare ER. Den vil simpelthen være her og nå, gi vennskap og fysisk kontakt, en grunn til å være aktiv. Man skal ikke kimse av det fine med en stor hund som sitter inntil, som er trygg og god.

-Saga klarer også å trøste elever, hun får betroelser der mennesker ikke lenger er å stole på. Ved flere tilfeller har hun på tur avdekket at barn har vært utsatt for overgrep og vold, sier Lønne.


Linda er opptatt av at man må slutte å gjøre ting som ikke virker. Se til hvilke metoder som gir resultater, slik som Inn på Tunet. Hun er klar på at PP-tjenesten har svært mye å gjøre. Derfor haster det med å nå inn til hvert enkelt barn som trenger hjelp.

Linda jobber i full stilling som lærer og er i en posisjon hvor hun kan implementere hund i jobben sin. Det er hun glad for. Likevel presiserer hun at det ikke bare er å ta med hunden på jobb.

- Jeg er opptatt av at hunden skal være sertifisert, i tillegg må det innhentes tillatelse fra foreldre, sier hun. Hennes drivkraft er dette:

-Jeg brenner for barn og unge som trenger ekstra støtte for å mestre livet og hverdagen!

Johanna Andrea Podhorny

Johanna Andrea Podhorny 

Les om vårt kurs for

Dyrebar tjenestehund - besøkshund


Dyrebar tjenestehund - besøkshundkurs


Kan hunden din bli tjenestehund?

Ta vår egnethetsvurdering


Egnethetsvurdering av hund


Comments


bottom of page