top of page

Personlighet hos hund og egnethetsvurdering


3 hunder 3 personligheter

Hunder som oss er født med gener som legger utgangspunktet for hvordan de forholder seg til verden rundt seg. Hvordan de reagerer på skarpe lyder, hvordan de reagerer når de føler seg truet, hvor lekne de er, hvor sosiale de er, hvor samarbeidsvillige de er med mer. Akkurat som hos oss mennesker så vil hundens gener og miljøet den vokser opp i være med å forme dens personlighet.

 

Personlighet hos hund

Det er veldig vanskelig å endre hunders personlighet, spesielt etter at de er blitt voksne. Hos unge hunder har miljøet hunden vokser opp i noe å si for hvordan personligheten utvikler seg. Ved å gi valpen positive opplevelser i hverdagen kan vi «dytte» følelsene i mer positiv retning, men genene hunden er født med lar seg ikke endre. Gener ligger også til grunn for mange av raseegenskapene, hvor f.eks en hund kan være genetisk disponert til å vokte huset mens en annen hund overlater jobben til alarmsystemet. Noen hunder egner seg godt til agility, noen til spor, noen til jakt, noen til gjeting og noen til ulike former for tjenestehunder.big 5 personlighet

Det er vanlig med personlighetstesting av jobbsøkere som en del av søkeprosessen for å finne de som egner seg best til spesifikke arbeidsoppgaver. Mange blir nok overrasket over egne resultater på disse personlighetstestene. En personlighetstest er en objektiv test hvor følelser og "trynefaktor" ikke preger vurderingen. Det kan være vanskelig og objektivt definere personligheten til mennesker vi omgir oss med. Inntrykket vårt vil være preget av hvor godt vi kjenner dem, om vi liker dem, utseende med mer. Dette er også gjeldende når vi skal vurdere hundenes personlighet, det er vanskelig for oss som hundeeiere å være helt objektive. 

 

Derfor har vi utviklet PADA, som hjelper oss med å kartlegge personlighet hos hund. Kartlegging av hundens personlighet gir oss mulighet til å finne ut om hunden egner seg til å jobbe i samhandling med mennesker eller om den heller bør få andre oppgaver. Hunder som skal jobbe med mennesker bør være trygge og sosiale. Etter at hunden har gjennomført PADA vil vi også kunne vurdere hvilken brukergruppe de egner seg til å jobbe med og i hvilke settinger den kan trives i. I tillegg vil du kunne få tips om hvordan du kan utvikle og forbedre relasjonen til hunden din.


Disse 3 hundene har alle gjennomført PADA egnethetsvurderingen:bella sertifisert besøkshund

Bella - basenji tispe:

Bella har mange av basenjiens rasetypiske egenskaper. Hun er veldig selvstendig, ikke veldig sosial med fremmede mennesker, veldig nysgjerrig, sterk motivasjon for jakt, leken, rister fort av seg ubehagelig stress og er veldig glad i å trene triks og forskjellige øvelser, men hun er utålmodig og kan lett gå lei hvis øvelser og trening er veldig repetativt.

Bella er godkjent til å jobbe som besøkshund, men hun måtte ta egnethetsvurderingen 2 ganger. Den første testen besto hun ikke, hun viste tydelige tegn på å mislike visse typer håndtering. Eier Silje England måtte trene mye på å gjøre henne komfortabel med håndtering. Bella bruker tid på å bli kjent med fremmede mennesker og egner seg best til å jobbe en til en. Hun elsker aktiviteter med litt fart i, men er best i situasjoner med ro. Hun liker å ligge tett inntil mennesker hun er vant med. Eier må også ta mer hensyn og tilrettelegge mer for å ivareta Bella's velferd under tiltak. Hun trenger mer tilrettelegging enn mange andre mer sosiale hunder.Personlighet hund

Elja - golden retriever er en litt forsiktig frøken.

Hun har stor sosial motivasjon, men er usikker i sosiale interaksjoner. Det er lett å misforstå en hund som Elja, hun har stor motivasjon til å hilse på alt og alle, men synes at mennesker er litt skremmende. Det er viktig å lese hunden godt når den hilser på fremmede mennesker. Mange hunder som legger ørene bakover, logrer med lav hale og trekker munnvikene opp når de hilser er usikre i hilsesituasjoner. Elja synes også at resten av testen var litt vanskelig og hun er en hund som ikke egner seg til å jobbe i samhandling med mennesker.

 

Elja er ikke arbeidsledig selv om hun ikke kan jobbe innen dette fagfeltet. Hun er en lydig og vennlig hund som elsker å trene. Elja kan mange nyttige øvelser og morsomme triks for DAI og er ofte med sin fører Line Sandstedt (instruktør) som demohund. I tillegg er hun jakthund , konkurransehund og et høyt elsket familiemedlem.Personlighet hos schæfer

Apollo har mange av de rasetypiske egenskapene til schäferhunder. Både Apollos foreldre og søsken har vunnet flere nasjonale og internasjonale mesterskap i brukshundarbeid hvor det stilles store krav til modighet og trenbarhet. Her ser vi altså at Apollo er genetisk predisponert for å fungere godt som både tjenestehund og familehund. Han er sosial og modig, og han liker å leke. Han elsker alle typer aktiviteter med futt og fart i og han går aldri lei av å trene. Apollo gikk gjennom testen uten de store utfordringene, han er trygg i håndtering og tar utfordringer på strak labb. I tillegg til å være en egnet hund for å jobbe innen dette fagfeltet er Apollo den perfekte familiehunden, elsket av alle, både små og store.

 

Nå gjenstår litt trening før han er klar til å gå opp til praktisk prøve som terapi- og skolehund sammen med sin fører Christine Olsen.


Kanskje har hunden din den rette personligheten

- og vil berikes av samhandling med mennesker. Uansett får du et viktig innblikk i hvem hunden din er og du blir litt klokere på hundens sterke og svake sider.


Les mer om egnethetsvurderingen
 PADA egnethetsvurdering av hund


PADA forvurdering av hund


PADA unghundbeskrivelse

Comments


bottom of page