top of page

Herdis baner vei for flere arbeidsmuligheter innen dyreassisterte intervensjonerHerdis Assev dai gård


Dyrebar Omsorg har tatt en prat med Herdis Assev og lar henne fortelle om jobben sin, gården sin, NMBU-kurs, egne dyr, samarbeid med kommunen, midler fra Innovasjon Norge og arbeidsmuligheter innen dyreassisterte intervensjoner


Herdis Assev med sine terapidyr

Kursene fra NMBU

Herdis har tatt alle NMBU-kursene som er relevante for DAI (introduksjon, hest, hund og gårdsdyr)


- De opplever jeg som svært verdifulle, spesielt det at de gir studiepoeng, for det gir ein validitet som trengs inn i DAI-feltet, spesielt for folk som ikke vet hva dette er i utgangspunktet. Alle har personlige historier og enkelthistorier om folk og dyr, men å få seriøs forskning er viktig! Nå kan jeg snart si at jeg har 35 studiepoeng i DAI, sier en fornøyd Herdis.

Herdis har også lært at hun kan mye fra før og at hun må stole på seg selv. Herdis har levd hele livet med dyr og det gir en kompetanse og forståelse som man ikke skal kimse av.


- Ofte tenker jeg at alle andre er så mye flinkere, mer kompetente og kan mer enn meg, og det er det sikkert flere som kan kjenne seg igjen i. Men så tar jeg meg i nakkeskinnet og tenker at hvis det er dette jeg vil så må jeg bare hoppe i det. Og så hopper jeg!Herdis Assev med sin terapihest

Forprosjektet

Da jeg måtte slutte i kommunen som integreringskonsulent fikk hun sluttpakke.


- I denne avtalen sa kommunen at de skulle inngå intensjonsavtaler med meg så langt det gikk for min nye bedrift. Det var både veldig skummelt og veldig spennende. Jeg fikk god hjelp fra kommunen til å utarbeide et dokument med budsjett og som også gjorde planene mine tydelige og konkrete. I dette budsjettet la jeg også inn kursene på NMBU som kompetanseheving, forteller Herdis.


- Forprosjektet er en markedsundersøkelse for DAI, forklarer hun.

- Jeg fikk innvilget til sammen ca 120 000,- fra Innovasjon Norge, Åseral kommune, Setesdal regionråd og Lindesnesfondet. Gøy og stas at folk hadde trua på meg!


Målet er å innhente så mange intensjonsavtaler som mulig. For Herdis vet at hvis hun har mange intensjonsavtaler etter denne undersøkelsen, så har Innovasjon Norge sagt at det er mye lettere å få midler til ny stall/låve.

Herdis Assev med sin terapihund

- Året 2020 ble som alle vet litt annerledes og jeg la planene litt på vent, forklarer Herdis.

Men nå i høst skal hun sette inn støtet og få til møter med både private og offentlige institusjoner. Det blir å ta kontakt med både fengsler, skoler, fysioterapeuter, klinikker og barnehager. Dette kan skape flere arbeidsmuligheter innen dyreassisterte intervensjoner.


Arbeid med dyr og kvalitetssikring av arbeidet

- For å finne gode dyr, så har jeg ofte stolt på magefølelsen, sier Herdis. - Jeg må stole på meg selv, for det jeg oppfatter og ser, stemmer ofte.


Herdis Assev med sin terapihest

På studiene på NMBU så er det litt læringsteori, og det synes Herdis er superspennende.


- Jeg har fokus på positiv forsterkning, god tid og korte økter. Og helst mange små økter, men innimellom strekker ikke tiden til, sånn er det jo.

Herdis har egen almanakk for familien, og egen almanakk for dyra. I den skriver hun for eksempel dyrlegetimer, beskjæring av høvene, treninger og hvordan det gikk, mål for uken o. l.


Planen til Assev er å bli godkjent Inn På Tunet-gård og også godkjent hestebedrift. Fasilitetene må utvides, så det blir bokser inne med utgang så hestene kan gå inn og ut som de vil.


- Vi fikk laget ridebane i fjor sommer. Det er helt supert for trening av dyr, sier Herdis.


Litt om gardsjenta

- Jeg har nok visst fra 15/16 års-alderen at jeg ønsker å jobbe med folk og dyr. Og jeg tror at alle valgene jeg siden har tatt i livet mitt, har brakt meg nærmere den kompetansen jeg ønsker å ha. Jeg har selv vokst opp på et lite småbruk utenfori Grimstad.

Først var tanken om å bli Inn På Tunet gård der; og Assev utdannet seg som barnevernspedagog for å jobbe med barn. Allerede i 2011 tok hun grunnkurset i Dyreassisterte Intervensjoner.

Kompetanse er viktig for Herdis.


Herdis Assev med sin terapihest

- Nå er jeg i gang med master i spesialpedagogikk på deltid og målet er å skrive master om hvordan man kan bruke DAI i spesialpedagogikk.

Nå jobber hun på KVS-Bygland (en kristen internatskole med bl. a. naturbruk).

Assev er stallansvarlig og skal også ha undervisning på VG1 naturbruk.


- Her er jeg pådriver for å få inn DAI og treningslære for dyr i undervisningen. Det er mulig man kan få til et opplegg der elevene trener dyr, og så kan jeg plukke de dyrene jeg ønsker å ha her på gården til DAI. Jeg har så vidt vært borti temaet, der hun sa at hvis Dyrebar Omsorg kunne bidra så måtte jeg si i fra. Det er jeg veldig interessert i, avslutter Herdis.


Herdis Assev med sin terapihund

Dyra

1 golden retriever (Freia) hun er 2 år, egnethetstestet og har tatt praktisk prøve ved dyrebaromsorg.no. Så vi er sertifisert skolehundteam. Det er stas og noe jeg jobbet mot da jeg var på utkikk etter valp. Jeg kan godt tenke meg en hund til som jeg vil sertifisere.


Ludde, 5 år gammel vallak, snill og rolig. Jeg har ridd ham inn selv, men det er fortsatt en del igjen.


Delaware Dream, 2 år gammel hingst b-ponni. Nysgjerrig kul type. Han er curly, det vil si at han er allergivennlig. Målet er å kjøre han inn og å kunne bruke ham til bakkearbeid. Kanskje han kan være inne også? Han har vært inne hos oss flere ganger og jeg tror han kan bli skikkelig bra hvis jeg klarer å gjøre mitt.


herdisdaigard.noJohanna Podhorny Journalist

Skrevet av:


Johanna Podhorny Journalistuniversitetsutdanning i dyreassisterte intervensjoner

Les mer om unviversitetsutdannelsen Herids har tatt


Comments


bottom of page