Hestekaren Jørgen har hatt hest siden han var guttunge. Han har har hatt hest i smug på landbruksskolen han gikk på som ung og har jobbet med hest i en årrekke:
På Tomb jordbruksskole har Jørgen arbeidet i førti år og i mange av dem hatt ansvar for hestelinje.
- Da vi startet med hestelinje fantes det ikke så mye som en hovkrok på skolen, langt mindre en stall. Jeg sykla hjemmefra med en hest i leietau på hvert styre. Da hadde jeg blitt spurt av skolens ledelse om jeg ville etablere en hestelinje i løpet av kort tid. Men utstyr måtte jeg ordne sjøl, forteller Jørgen.
Nå, mange år seinere er det liten tvil om at Jørgens hestekunnskap har gledet mange elever.
En av dem som går på Jørgens hestelinje er Emilie Skjelle. Hun har dyp respekt for Kvarmes erfaring.
Flink med folk og dyr
Jørgen blir litt sånn brydd når vi trekker frem tidligere meritter, lang fartstid og det faktum at han nyter stor respekt i arbeidshestmiljøet.
Emilie er ikke skvetten for å skryte litt.
- Jørgen er flink med både hest og andre dyr; han har også betydd mye for mang en elev, sier hun.
Mens telefonen til Kvarme ringer for andre gang forteller Skjelle også at Jørgen bidrar i lokalsamfunnet med besøkshester og ikke tar en krone for det. For han synes at har man noe å gi, så skal man gi. Øyeblikkene i livet, er det som betyr noe. Det som gir pusterom.
På spørsmål om hvordan han ser at hestene trives med sykehus og barneskole, sier han at det blir å observere hestens språk: Ørestilling, om hesten er avslappet i kroppen, blikk og lyder som hesten gir fra seg. Emilie og Jørgen tar ut en hest og viser.
Demonstrasjonsgampen Viggo bruker ørene etter hvor lyden fra motorsaga kommer fra, like etterpå henger leppa slapt og hesten kosegnukker på skjegget til matfar.
Små og store arbeidshester
Jørgen er kjent for sine Dølehester, Nordsvensker og Schleswigere. Tidligere hadde han Jyder, og han har kjøpt en hest han ikke husker stavemåten på rasenavnet til, men den er sabla fin og skal importeres så fort det lar seg gjøre.
Jørgen har også Shetlandsponnier. Det er disse som går villig og stødig inn i heisen på barneavdelingen på Kalnes og lar seg håndtere av liten og stor. Det er disse han bruker til søppelplukking i lokalsamfunnet. Småstokker i skogen kan de også dra.
- Når vi går besøk, er det utrolig viktig at hesten er trygg og stødig. De vi besøker, enser ikke nødvendigvis hva som er foran og bak på hesten, forklarer Jørgen.
For hesten som er et fluktdyr, er det uhyre viktig at den er trygg i blindsonen sin.
- Det vi si at den skal stole på at alt jeg gjør med den og alt som skjer rundt oss er greit. Hvis ikke hesten er vant med slike ting, gjør man den en bjørnetjeneste.
Jørgen har utviklet en metode for å teste hest. Alle momentene er en simulering av noe som kan skje i virkeligheten i hestens hverdag.
For at elevene trygt skal håndtere hestene i undervisningen, må de lære seg de ørsmå knappene som styrer hestens atferd. Hesten er et følsomt og klokt dyr, med sterke instinkter.
- De ulike momentene jeg tester på er: Berøring av hesten, også i blindsoner. Her bruker jeg en piasavakost som jeg stryker over hele hesten. Jeg avslutter med å kaste kosten så den lander oppå ryggen på hesten. Det kan se voldsomt ut, men dette kan skje rett som det er i skogen hvis en grein detter ned på hesten. Da må hesten stole på at dette går bra, jeg er der, jeg passer på. Konsekvensen av at en hest løper ut med tømmer etter seg er stor.
Viktig miljøtrening
Leksjon nummer to er at bråk ikke er farlig når vi er sammen. Til det bruker jeg et gammalt blikkspann med stein i som jeg drar rundt hesten. Igjen: Dette går bra. Jeg passer på, bråk er ikke farlig når du og jeg er sammen.
Så tar vi lyden opp et hakk: Moment nummer tre er bruk av motorsag. Dette er selvsagt veldig viktig å kunne for en hest som skal jobbe i skogen.
- Jeg starter saga, motoren går altså, og den legges under hesten. (Jørgen demonstrer alt ved bruk av Nordsvensken Viggo, som er rolig som skjæra på tunet. I denne sammenhengen Nordsvensken på tunet).
Jørgen tar sagen og fyrer den opp på ordentlig, og holder den både over og under hesten.
Kvarme bruker også å lære hesten å stå stødig og stille mens den blir pakket inn i en presenning. Det viktige her er både at hesten tåler en vemmelige lyden og den litt klaustrofobiske følelsen det er å bli pakket inn. Først blir presenningen dratt mellom beina på hesten, og så blir den pakket helt inn.
- Her må hesten stole på meg selv om jeg i praksis har tatt fra den fluktmuligheten. Igjen: Det er utrolig viktig at en skogshest på 800 kilo ikke får panikk med tømmer og elev bak seg.
I skogen kan underlaget være ulendt og ustødig, derfor lærer også Jørgen hestene sine til å gå på vippehuske. Hesten har ikke dybdesyn slik som oss mennesker, forklarer Jørgen. Derfor kan de bli usikre i møte med elementer i terrenget som de ikke helt kan se hva er.
Av samme årsak kan en hest oppfatte en vannpytt i veien som et hull og vegre seg for å gå der.
Med frihet som belønning
Når jeg spør om Jørgen har introdusert andre for denne metoden eller undervist i miljøtrening av hest, sier han at dette bare er en metode han bruker og at han ikke påberoper seg å ha alle svarene.
- Jeg gjør nå sånn. Jeg bruker heller ikke godbit under trening, men jeg sier ikke at det er feil. Selv bruker jeg frihet som belønning. Hestene har også hele helgen fri. I uka går de på jobb her på skolen, i helgene så får de gå løse og bare være hest hjemme hos meg, som er rett over broa og rundt svingen fra Tomb. Da har de god plass, hverandre og tid til å utføre naturlig atferd.
Som ung gikk Jørgen på Lyngdal Landbruksskole (hvor han hadde hest i smug på naboeiendommen) og han har gått kurs på Norsk hestesenter på Starum.
Siden fikk han jobb på Tomb og har vært der siden. Han jobbet i fjøset og melket 70 kyr om dagen.
- Det var vel i 1990 at rektor på Tomb kom og spurte meg om jeg ville lage hestelinje.
Mange som har søkt seg til hestelinja har vært elever som ikke har funnet seg til rette med teori og vanlig skolegang. Med hesten som læremester har de lært å stole på seg sjøl, gjort nyttig arbeid og lært mye om seg selv.
Den gode arbeidskameraten
Jørgen selv har også hatt mye glede av hestene. Det å ha en som venter på deg og er glad for å se deg når du kommer, setter han veldig pris på.
- Jeg er nok en grubler. Det å ha hesten som arbeidskollega og kamerat har betydd utrolig mye. For meg er det verdifullt å ha hesten som en jeg kan prate med, sier han.
I utdanning av hesten er det også kommunikasjon det går på.
- Du kan i prinsippet lære dem hva som helst hvis du har god kjemi, mener Jørgen, som har hatt en hest som har lært seg tegnspråk og en som var stemmestyrt.
Det viktigste i samvær med og håndtering av hesten er respekt. Hesten må være håndterbar. Respekt har ikke frykt i seg! Tillit, derimot. Det er viktig. Tillit og tid. Man må ta tiden til hjelp for å gjøre hesten trygg i den blinde sonen, så jeg går sakte frem.
Jørgens metode er å invitere hesten til å gjøre det den skal og belønne med frihet.
- Jeg er veldig mot tvang, sier Jørgen.
Ansvaret med hest
Jeg spør Jørgen om det er noen spesielle utfordringer knyttet til dette å håndtere hest ute blant folk, og Jørgen sier tørt at den største utfordringen er å møte på folk uten hestekunnskap. I trafikken, for eksempel. Passeringer med bilførere og andre som ferdes i trafikken uten tanke for at hesten er et digert flokkdyr med sterke instinkter for flukt, det er vrient. Så mens høstmørket legger seg om kveldene kan vi kanskje minne om å gi plass og holde farten nede ved passering av hest og rytter, eller hest og vogn.
I forhold til elevene så har jo Jørgen en læreplan å forholde seg til. I tillegg mener han at det skal være moro for elevene å holde på. De skal lære seg å mestre hesten ved å trykke på de små knappene som får frem en riktig og trygg atferd.
- Du må fôre elevene med kunnskap, men på en sånn måte at det er artig, sier Kvarme.
Og det er vi sikre på at Jørgen hestekar får til helt fint.
Skrevet av:
Johanna Podhorny Journalist
Vi lanserer nytt hestekurs på ICofA denne uken!
ICofA lanserer i disse dager et helt nytt kurs i samarbeid med Ride Like A Viking. På dette kurset vil Cathrine Fodstad, grunnleggeren av Ride Like A Viking, gi deg en solid innføring i grunnarbeidet du trenger for å etablere kontakt med hesten og kunne ri uten tøyler.
Kurset gir deg over 4 timer med instruksjon og 2 timer med bonusmateriale (case eksempler).
Lanseringstilbud nå kr. 1.000,- (Ord. kr. 1499,-)
Comments