top of page

Hesten, den beste terapeuten


- Jeg har alltid ønsket å jobbe med dyr, vært veldig engasjert i dyrevelferd og jobbet mye frivillig for den lokale dyrebeskyttelsen, forteller Connie Tobiassen. Og Connie mener hesten, den beste terapeuten.


Hesten, den beste terapeuten

Hun driver Inn på Tunet- godkjente Lydeng gård i Kvinesdal, hvor tre av fire hester også benyttes i hesteassisterte intervensjoner. Connie har nylig oprettet “Hesteterapeutan”.

Hesteterapeutan består av fjordingene Freja og Baronen og islandshesten Arka. Disse 3 hestene er godkjente gjennom PADA og egnet til å brukes i hesteassisterte intervensjoner.



Hun forteller om hvordan hun kom til å interessere seg for dette fagfeltet, DAI.


Kombinere utdanning som vernepleier med hestekompetanse.

- For noen år siden begynte jeg på atferdskonsulent-utdanningen til NMBU da jeg ønsket å hjelpe hester og deres eiere med utfordringer samt jobbe for å bedre hestevelferd. Tilfeldigvis fikk jeg med meg at det det skulle være et kurs for besøkshunder. Det sådde nok et frø om muligheten til å jobbe med dyr på en helsefremmende måte, forklarer Connie.

Tanken om å jobbe innen hest og helse vokste:


- Det å kombinere min utdanning som vernepleier med min hestekompetanse var noe jeg begynte å tenke på. Så oppdaget jeg at det også gikk an å utdanne seg innen hesteassisterte intervensjoner og da visste jeg at dette må jeg bare gjøre.


Hesten, den beste terapeuten

Connie hadde jo sett mange ganger at hestene kan forandre sinnstilstand på et nesten magisk vis i sekundet man møter dyret. Dagen kan gå fra å være veldig vanskelig til å få frem et stort smil i det øyeblikket en ser hesten.

- Jeg vet også at veldig mange syns det er lettere å åpne seg og snakke ute i naturen og at dyr rundt seg kan ha beroligende effekt. Veldig mange syns det kan være vanskelig å sitte overfor en terapeut på et kontor, men det å for eksempel strigle en hest sammen kan gjøre samtalen mye lettere.

Kanskje er også hesten den foretrukne samtaleterapeuten og en kan få sagt ting en enda ikke er klar for å snakke med noen andre om. Man vet jo også selv når man driver med hest hvilken fantastisk effekt den har på deg, så det å kunne lære mer vitenskapen bak dette og hvordan man jobber mer målrettet med å hjelpe folk med sine utfordringer med hjelp av hesten som kollega er veldig spennende, synes Connie.



Connie Tobiassen

Nyttig bakgrunn

Connie er utdannet vernepleier med videreutdanning og kognitiv terapi, har tatt introduksjonskurs i dyreassisterte intervensjoner samt del 1 og 2 psykososialt arbeid med hest.

Hun har siden hun ble ferdig utdannet jobbet innen psykisk helse først i et bofellesskap, deretter i et ambulerende team i spesialisthelsetjenesten som hun fortsatt jobber i på siden av oppdragene innen DAI.

- Jeg har de siste par årene også startet for meg selv med å få gården vår Inn på Tunet- godkjent og har hatt elever her på gården. Vi har også hatt et fritidstilbud for barn her hvor hestene har vært en stor del av det, forteller Tobiassen.


For Connie er hestevelferd og en god opplevelse for de besøkende viktig. Hun ønsker at menneskene skal føle godt når de kommer og enda bedre når de drar. Hun er tydelig på at hestenes personlighet skal få skinne og at dyrene hele tiden skal ivaretas i intervensjonen. -Jeg er veldig opptatt av hestevelferd og trener hestene mine med positiv forsterkning der hestene har et valg om å delta i aktivitetene. Ved at de har denne selvbestemmelsen skaper dette også tillit og de forbinder tid med oss mennesker med noe positivt. Denne tilnærmingen til hestene virker det som at de som kommer her liker godt.


Connie Tobiassen

De setter pris på at hestene blir behandlet på denne måten og det kan også skape tillit til meg som terapeut.

At hestene har det tipp topp er helt avgjørende for at de skal kunne jobbe med dette. Mange syns også at det å for eksempel lære hesten et triks med bruk av belønning er en veldig morsom aktivitet som gir mestring. Det at hestene er løse og selv kan velge å gå vekk når de vil gjør også at en setter ekstra pris på når de vil være med oss, forklarer Connie.


Hestene har som nevnt en helt spesielt effekt på oss mennesker, de er så her og nå, gir så ærlige tilbakemeldinger og er veldig sensitive på hvordan vi har det.

En kan nesten ikke unngå å ikke bli glad når det kommer en fjording i full gallopp nedover heia, vrinskende fordi det kommer besøk til stallen.


firbent terapeut

Hesten er helende

Connie har flere eksempler og historier om hvordan hestene er gode terapeuter:


-Jeg har sett flere ganger hvordan hestene har bidratt til at mennesker har fått det bedre. En får noe å glede seg til, en kan senke skuldrene i stallen og en får sosial støtte. Jeg har fått høre flere ganger at folk har sagt at hestene hjalp dem til å få det bedre, folk har også opplevd at det å være med hestene hjalp dem tilbake i jobb og skole.


Det er viktig å tilpasse opplegget for den enkelte, det er veldig forskjellig hva den enkelte vil jobbe med. Det kan være å komme seg i aktivitet og ha noe positivt å se frem til, motivasjon, stressreduksjon, relasjonsbygging og tilknytning, mestringsfølelse og mye mer.

Deltakerne får velge hest selv når de kommer og ofte kjenner en fort hvilken hest man får sterkest tilknytning/relasjon til.

Hestene har de samme emosjoner som det vi mennesker har og det å snakke om hestens emosjoner og atferd kan også hjelpe oss til å snakke om egne følelser. Hverdagene kan være stressende for folk flest og hestene får oss til å glemme alt annet å bare være her og nå.


For Tobiassen er det spennende å se hvordan det hun har studert stemmer i praksis.

-Jeg har jo lest en del om hva dyr gjør både for den fysiske og psykiske helsa. Den ene dagen her fikk jeg se klart og tydelig hvordan det å omgås hestene kan ha positiv effekt på den fysiske helsa:

Tilfeldigvis hadde jeg besøk av noen i stallen med 24 timers blodtrykksmåler og vedkommende satt for seg selv med hestene som sto å spiste. Dette var ikke noe vi gjorde bevisst, men personen satt der og ventet. Etterpå fortalte vedkommende meg om blodtrykksmåleren

firbent terapeut

og at blodtrykket hadde gått fra å være skyhøyt til å stabilisere seg mens personen satt der.

Bare det å sitte der og se utover jordet mens hestene gumlet i seg høy hadde denne effekten. Dette er jo utrolig interessant! Mulighetene for hva disse fantastiske dyrene kan hjelpe oss med er mange, og jeg er glad for å kunne tilby et helsefremmende tilbud sammen med mine firbeinte terapeuter, avslutter Connie Tobiassen.



Se klipp fra Arkas PADA-test




Tekst Johanna Andrea Podhorny


Johanna Andrea Podhorny


bottom of page