top of page

Terapihunden Alma hjalp Nora gjennom alvorlig sykdom




Terapihunden Alma hjalp Nora gjennom sykdom

Irén Sagvolden og terapihunden Alma hjalp Nora gjennom en tung periode preget av sykdom, og sporene en alvorlig sykdom etterlater seg hos en ung jente som fÄr hverdagen revet vekk. Det har skapt viktige og rÞrende mÞter for Nora, familien og for Irén som fikk gleden av Ä vÊre en viktig stÞtte for en sÄrbar ung jente. Det er en vakker historie som har skapt sterke bÄnd og minner for livet, og det er en historie som forteller sÄ godt hvor stor betydning dyreassisterte tiltak kan ha.


Les eller hÞr Wenche fortelle om Nora, Alma og Irén .



 


Hei, jeg heter

Wenche Mo og jeg er mammaen til Nora.


HÞsten 2020 sÄ ble Nora alvorlig syk. En kort sykehusinnleggelse fÞrte til en sykehusinnleggelse som varte nesten et Är. Livet vÄrt ble brÄtt snudd pÄ hodet fra Ä vÊre en sammensveiset familie pÄ fire, vi var jo fortsatt en familie pÄ fire, men ikke sÄ sammensveiset, for vi mÄtte dele oss i to, for en mÄtte vÊre hjemme her med Eirik, lillebroren til Nora og den andre mÄtte fÞlge Nora pÄ sykehuset. Gudskjelov sÄ bor vi ikke sÄ langt unna Rikshospitalet, sÄ min mann og jeg hadde turnus, der vi hadde tre netter hver pÄ Riksen. Etter hvert sÄ fikk Nora noe som heter hjemmesykehus, det vil si at hun hadde sykehus her hjemme. Men vi hadde sykepleiere som sto for det somatiske. 


Nora var veldig traumatisert etter Ä ha vÊrt alvorlig syk. Hun hadde veldig mye smerter. Hun fikk blant annet noe som heter smerte-syndrom, sÄ bare du tok pÄ henne, sÄ kunne hun skrike av smerte. Nora spurte egentlig ikke sÄ veldig mye, hun hadde liksom nok med Ä egentlig overleve dagene, men sÄ var det en dag hun sa, - mamma, jeg har sÄ lyst pÄ Ä ha besÞk av en besÞkshund. Og da tenkte jeg at det mÄ jeg fÄ til fordi Nora har ikke bedt om noe pÄ lang, lang tid. SÄ da ringte jeg RÞde Kors, for det var de eneste jeg visste som hadde med besÞkshund. Der snakket jeg med en hyggelig dame som informerte om at de ikke har besÞkshund til barn, men anbefalte meg Ä ringe til Dyrebar Omsorg. Jeg ringte til Dyrebar Omsorg, og jeg husker hvor jeg stod, jeg var pÄ tur, og jeg gikk ned mot TÄsen, da jeg hadde den fÞrste samtalen med Dyrebar Omsorg. Jeg snakket med en hyggelig dame som jeg ikke helt husker navnet pÄ nÄ. Jeg fortalte om situasjonen, at vi Þnsket Ä fÄ besÞk av en terapihund, og gjerne en hund som var sÄ allergivennlig som mulig fordi Nora har allergi. Og da ble jeg introdusert for Irén og Alma. De kunne komme allerede et par dager etter den fÞrste samtalen jeg hadde med Dyrebar Omsorg. 



Iren sagvolden og alma


Irén og Alma

Jeg glemmer ikke nĂ„r jeg kom hjem og Nora lĂ„ i sykesengen. Hun bare lĂ„ der. Hun mĂ„tte ha hjelp med absolutt alt - hun hadde sonde-ernĂŠring, hun hadde kateter. Hun var en pleiepasient, og jeg glemmer ikke det smilet nĂ„r jeg fortalte at du skal fĂ„ besĂžk av en terapihund. Jeg glemmer heller aldri det fĂžrste mĂžtet. Det var helt magisk. Vi var jo veldig spent, Nora hadde et veldig lite toleranse-vindu, sĂ„ hun orket ikke sĂ„ mye. Hun ble veldig fort sliten, men den gleden hun hadde for Ă„ fĂ„ besĂžk , det var veldig stort. Og det fĂžrste mĂžte med Alma og IrĂ©n, vi mĂ„ ikke glemme IrĂ©n, for hun har ogsĂ„ vĂŠrt helt magisk. Det er en artikkel som heter “Radarparet Nora og Alma”, men jeg vil ogsĂ„ si at det er et annet radarpar, og det er IrĂ©n og Alma. Tilbake til fĂžrste mĂžte, sĂ„ glemmer jeg aldri nĂ„r Alma hopper opp i sykesengen, gudskjelov sĂ„ har vi det pĂ„ film, for det er helt magisk. Alma hopper opp i sykesengen, og det er akkurat som om Alma skjĂžnner hvordan hun skal hĂ„ndtere seg, hvor hun skal legge seg. Det er fĂžrste gang jeg ser kroppen til Nora  slappe sĂ„ godt av. Vanligvis sĂ„ ble hun redd for at noen skulle komme borti steder der det kunne gjĂžre vondt. SĂ„ det var kjĂŠrlighet ved fĂžrste blikk.



Terapihunden Alma i sykesengen


Alma er en stĂžtte for Nora

Nora mÄtte i narkose en gang i uken pÄ torsdager, og torsdager var alltid en veldig tÞff dag inntil Alma kom i vÄrt liv, for da kom Alma Ä besÞkte henne litt utpÄ dagen, slik at hun hadde noe Ä se frem til. Gudskjelov, sÄ ble Nora bedre, sÄ det har vÊrt en utrolig spennende reise Ä se hvordan Alma og Nora har tilpasset seg hverandre, fra Ä vÊre en pleiepasient, noe som jeg tror var veldig nytt for Alma, til - jeg glemmer ikke fÞrste gang Alma sÄ Nora stÄ. Alma var med nÄr Nora gikk ned trappen, hvor beskyttende Alma var da. 


For cirka ett og et halvt Ă„r siden, brukte vi ordet” fĂžrste gang" veldig ofte,

for det var fĂžrste gang Nora satt opp av sykesengen,

det var fÞrste gang Nora tok sine skritt, 

det var fÞrste gang Nora var pÄ skolen pÄ nesten to Är, 

det var fÞrste gang Nora var i butikken, 

det var fÞrste gang Nora hadde bursdagsselskap etter at hun hadde vÊrt syk, 

og de fÞrste gangene var Alma med pÄ Ä oppleve. 


Og det tror jeg ogsÄ gjorde noe med Nora sitt stressnivÄ og kroppen slappet mer av med tilstedevÊrelsen fra Alma. SÄ mÄ vi ikke glemme resten av familien, en ting er hva hun og Nora har klart Ä fÄ til, men Alma ble ogsÄ en gledesspreder for hele familien og for lillebroren til Nora. Irén var veldig flink til Ä se lillebroren til Nora ogsÄ, sÄ han fikk lov til Ä gÄ noen turer sammen med Alma. Mannen min, foreldrene mine, besteforeldrene, Alma har fÄtt en veldig, veldig stor plass i livet vÄrt. 



Traumer

Alma har vÊrt et veldig riktig verktÞy i forhold til det med traumer. Jeg har fÄtt erfart at barn som har vÊrt alvorlig syke, fÄr ogsÄ en del traumer. Det fikk ogsÄ Nora, og Alma har vÊrt med under samtalen med traume psykologen og har vÊrt en viktig stÞttespiller under vanskelige samtaler. Dessverre sÄ kunne ikke Alma vÊre med pÄ Rikshospitalet, men Alma har stÄtt utenfor lege-vinduet der Irén har vist sine triks med Alma. Jeg tror alle pÄ poliklinikken pÄ Rikshospitalet vet hvem Alma er. Nora har snakket sÄ utrolig mye om Alma og i behandlingsmÞter har det vÊrt fokus pÄ viktigheten av Alma. 



Terapihunden Alma hjalp Nora gjennom sykdom


Økonomisk stÞtte

Jeg skulle Þnske terapihund var pÄ blÄ resept, for jeg tenker det er veldig mange som kunne ha hatt stor nytte, eller jeg vet det er mange som kunne ha stor nytte av det. Og samfunnsÞkonomisk sÄ syns jeg det er trist at det ikke finnes noen mer Þkonomiske ordninger for at flere skal fÄ gleden av Ä ha besÞk av Alma eller andre dyr. Jeg jobber selv i helsesektoren og tenkte pÄ hva slags ordninger er det egentlig som finnes, for dessverre i fÞrstelinjetjenesten, sÄ kan ting vÊre veldig byrÄkratisk. Blant annet i forhold til hva slags tjenester en kan sÞke pÄ. I bydelen vi bor i sÄ var vi sÄ heldige Ä fÄ innvilget noe som heter omsorgsstÞnad, sÄ de dekker da litt, kanskje en tredjedel av av det det koster Ä ha terapihund for en time, men vi er takknemlig for alt det vi fÄr dekket. Dessverre sÄ er jeg usikker pÄ hvor lett det er Ä fÄ dekket det, og det er en av grunnene til at jeg Þnsker Ä kunne spre budskapet og spre kunnskap om Dyrebar Omsorg i hÄp om at kanskje det kan komme noen Þkonomiske fÞringer. 



Terapihunden Alma hjalp Nora gjennom sykdom


Alma var en stÞtte pÄ skolen

Alma har ogsĂ„ vĂŠrt med  Nora pĂ„ og skolen nĂ„r hun skulle ha matteprĂžve. Nora var to uker pĂ„ skolen i femte klasse og sĂ„ fikk hun vĂŠrt litt pĂ„ skolen i syvende klasse, for hun var for syk til og ha undervisning. SĂ„ vi begynte litt med hjemmeundervisning i syvende klasse, og sĂ„ orket hun mer og mer pĂ„ skolen. NĂ„ har hun begynt pĂ„ ungdomsskolen, og det gĂ„r over all forventning. Nora gruet seg veldig til en matteprĂžve, og da ringte jeg IrĂ©n og lurte pĂ„ om Alma kunne vĂŠre med. Og selvfĂžlgelig sĂ„ sier IrĂ©n alltid ja, og vi fikk ogsĂ„ “go” fra skolen, sĂ„ Alma var med Nora og hadde matteprĂžve. Og det var en veldig fin mestringsfĂžlelse for henne. Alma lĂ„ under pulten og jeg tror egentlig Alma beroliget hele klassen. Jeg tror de syntes det var stort Ă„ fĂ„ besĂžk av Alma. 


Alma har faktisk vÊrt med to ganger nÄr Nora fortalte om det Ä vÊre alvorlig syk. En gang pÄ barneskolen og en gang pÄ ungdomsskolen. Vi sendte meldinger til foreldrene i forkant av at Alma skulle vÊre med og det fikk vi bare god respons pÄ. Vi har hatt tett kontakt med skolen for det var jo viktig med tanke pÄ historikken hennes, og Nora var med pÄ mÞtene og fortalte om viktigheten av at hun har Alma. SÄ nÄr Nora Þnsket Ä fÞrst holde et foredrag om at hun har vÊrt alvorlig syk og hva det vil si, fordi, da hun begynte pÄ ungdomsskolen sÄ satt hun litt i rullestol. NÄ var det en stund der hun hadde lÊrt Ä gÄ igjen og gikk en gang i blant, men hun hadde ofte behov for Ä sitte i rullestol, for kroppen ble veldig sliten. Da var det viktig for henne Ä fortelle hvorfor, sÄ ikke elevene skulle begynne Ä lure pÄ hvorfor hun det ene Þyeblikket kan lÞpe og det andre Þyeblikket mÄ hun sitte i rullestol. Da hadde Nora lyst til Ä fortelle historien sin og om at hun hadde Alma som stÞtte. Skolen har vÊrt veldig samarbeidsvillig. Jeg tror egentlig de ansatte pÄ skolen synes det er veldig nyttig Ä se funksjonen Alma har. Ikke bare pÄ Nora som elev, men ogsÄ medelevene til Nora. Det gjÞr jo noe nÄr det kommer en sÄnn fin skapning inn i klasserommet. FÞr skolestart var Irén og Alma med Nora bort pÄ skolen og kjÞrte hjelpemidler og ting som vi ville trenge, og da fikk de ansatte pÄ skolen lov til Ä hilse pÄ Alma. SÄ det var en fin start.


Vi skulle vÊrt foruten det vi opplevde, at Nora ble alvorlig syk, men samtidig sÄ er vi sÄ utrolig takknemlig for at det gikk sÄ bra.



Se intervju med Nora her.



Intervju med Nora om terapihund og sykdom




 

Vil du jobbe med hunden din?

Se vÄre utdanninger

đŸ‘‡đŸŒ






bottom of page