top of page

Hunder kan lukte stress hos mennesker

I en pilotstudie har forskere studert hundens evne til Ä lukte stress i pusten til mennesker med PTSD - post traumatisk stresslidelse - nÄr de blir eksponert for et traumatisk minne. Hundene ble trent til Ä lukte noe som heter antatte stressrelaterte flyktige organiske forbindelser (VOC-er) som er stoffer som utskilles og fordamper i luften nÄr vi blir eksponert for stress. Dette er den fÞrste studien som kan demonstrere at noen hunder kan lukte stressmarkÞrer i pusten til personer som opplever stress relatert til traumer.


hunder lukter stress


Hunder kan lukte stress hos mennesker kan trenes mer effektivt

Studien ble utfÞrt for Ä se om servicehunder kan trenes mer effektivt for Ä hjelpe personer med PTSD, spesielt soldater. I USA er det blitt mer og mer vanlig for soldater med PTSD Ä fÄ servicehunder som en del av behandlingen og som en viktig stÞtte i hverdagen. Hundene fungerer som emosjonell stÞtte, men bidrar ogsÄ til Ä redusere angst. Ved at hunder kan lukte stress hos mennesker kan hundene trenes til Ä lukte nÄr personen opplever stress, og kan da lettere og raskere oppdage nÄr den skal intervenere.


Viktig utvikling for hundeassisterte tiltak

Dette kan vÊre et viktig verktÞy for oss som jobber innen dyreassisterte tiltak. Vi kan lage tilrettelagte tiltak hvor mÄlet er Ä dempe eller bedre definere nÄr en person reagerer med stress i gitte situasjoner. Hunder begynner Ä bli mer vanlig i behandling eller som en stÞtte i hverdagen for personer med ulike psykiske lidelser. NÄr hundene oppdager tegn pÄ stress kan de reagere med innlÊrte atferder som beroliger, trÞster eller avleder personen i situasjonen. Dette kan vÊre utrolig effektivt i en behandlingssituasjon, men ogsÄ for til eksempel eksponering for utfordrende situasjoner i hverdagen eller som en motivasjon for Ä lettere delta i forskjellige aktiviteter. Arbeid med terapihunder er i stadig framfang og utviklingen av mer effektive tiltak og mer mÄlrettet trening av hund er utrolig spennende.



Hunder kan lukte stress hos mennesker


Forskningen pÄ effekten og mulige nye implementeringer av hund - ikke bare innen psykisk helse, men innen flere omrÄder der hunder kan ha en viktig positiv effekt pÄ personer i utfordrende situasjoner, utvikler seg stadig. Dette betyr at etterspÞrsel etter tiltak med hund Þker og kvaliteten pÄ tiltak blir stadig mer effektive.







 

Se vÄre utdanninger

for deg med hund

👇




Meld deg pÄ vÄrt

NYHETSBREV

👇




bottom of page